Menu

Ozvláštněte si jídelníček ořechovými moukami

21. 2. 2020
6 minut čtení

Při ketogenní dietě je klasické pečivo z obilninové mouky naprosté tabu. Jako náhrada však poměrně dobře poslouží alternativy v podobě mouky z oříšků nebo semínek. Tyto mouky jsou navíc vhodné také pro osoby, které trpí alergií nebo intolerancí na lepek anebo pro všechny, které už nudí používání klasických obilnin. Ořechové mouky totiž chutnají skvěle a mohou vašim tradičním pokrmům dopřát úplně jiný rozměr. Z jakých ořechů takové mouky můžou být, jak chutnají a k čemu je možné je využít?

Lískoořechová mouka

Mouka z tradičních českých lískových ořechů je přirozeně bezlepková, a proto je vhodná do bezlepkových pokrmů, ovocných kaší a jiných pochutin. Vzhledem k tomu, že lískové ořechy obsahují velké množství vlákniny, jsou poměrně lehce stravitelné. Jako většina ořechů, jsou i tyto bohaté na bílkoviny. Obsahují více než 60 % tuků, z čeho velká část je tvořena mono-nenasycenými mastnými kyselinami, dále je v nich velké množství minerálů (draslík, fosfor, vápník, zinek, mangan, B1, B2 aj.). Vzhledem k nízké hladině sacharidů jsou vhodné právě pro nízkosacharidovou nebo ketogenní stravu.

Mandlová mouka

O mandlích toho lze napsat hodně. Asi bychom jen stěží hledali nějakou alternativu, která je nutričně tak nabitá. Pouhých 30 gramů mandlí denně obsahuje dostatečné množství látek, které zabraňují kornatění cév a napomáhají v boji proti srdečným onemocněním. Ve stejném množství  nalezneme více než čtvrtinu doporučené denní dávky vápníku, draslíku nebo hořčíku. Vhodná je k výrobě jakýchkoliv moučníků a dezertů. Nenechte se odradit ani jejich nasládlou chutí – mandlová mouka je totiž vhodná také pro pečení slaného pečiva, jako je chléb, houstičky nebo třeba pizza.

V neposlední řadě je možné z této mouky po smíchání s vodou vyrobit výborné mandlové mléko, které je vhodnou alternativou v případě, že trpíme laktózovou intolerancí.

Kokosová mouka

Kokosová mouka se vyrábí z kokosové dužiny. Ta se po důkladném vysušení pomele a rozdrtí. Svou sladkostí je vhodná pro sladké moučné výrobky, jelikož nepotřebuje doslazovat v takové míře, jako je tomu u jiných mouk. Kokosovou moukou můžete také zahušťovat omáčky nebo polévky. Stejně jako předchozí druhy mouky, je i tato přirozeně bezlepková.

Kešu mouka

Kešu mouka, získávána z kešu ořechů, má ještě více nasládlou chuť než kokosová mouka. Hodí se proto také spíše do sladkého pečení. Rozhodně byste ji však měli vyzkoušet. Kešu ořechy obsahují poměrně velké množství hořčíku a bílkovin.

Ostatní mouky

Dalším typem mouk, po kterých můžeme sáhnout, jsou například mouky arašídové, z vlašských ořechů, z para ořechů, mouka z pekanových ořechů nebo pistáciová. Věc, na kterou nesmíme zapomínat, a to zejména v případě, že držíme dietu, je nutriční profil ořechů, a tím pádem ořechových mouk. Průměrně obsahuje 100 g ořechů 630 kcal. Ale těch nejlepších kalorií! Jsou nutričně nabité a zdravé.

Kde koupit ořechovou mouku

Snad jediné negativum, které je potřeba zmínit, je poměrně vysoká cena a horší dostupnost. Tyto speciální mouky jsou k dostání zejména v obchodech se zdravou výživou a stojí obvykle několikanásobek ceny tradiční mouky – např. 1 kg kokosové mouky stojí zhruba 100 korun, kilo mandlové mouky se pak pohybuje okolo 300 korun.

Jak ušetřit? Vyrobte si mouku sami

Pokud chcete ušetřit, můžete se poohlédnout po nákupu mouky na nějakém eshopu, případně si koupit pouze ořechy a doma je najemno pomlít. Nebojte se při tom experimentovat a smíchat více různých typů oříšků dohromady. Obzvláště u sladkého pečení se bude chuť čerstvě namletých oříšků v pečivu pěkně vyjímat. Pokud navíc máte lískové či vlašské ořechy z vlastní zahrádky, pak vás nebudou stát ani korunu.


Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli