Menu

Ovocný fresh a mražená zelenina… co je správně?

12. 12. 2021
5 minut čtení

Ovocný fresh: Dobrý úmysl, který se během hubnutí nevyplatí 

Chodíváte kolem fresh baru a láká vás zdravě vyhlížející nabídka ovocných šťáv? Obzvláště ve studených dnech si někdy řeknete: “Dnes udělám něco pro svoje zdraví.” A objednáte si rovnou půl litru vitamíny nadupaného nápoje? Bojujete-li se svou váhou, příště takové rozhodnutí raději promyslete. 

Půl litru 100% ovocné šťávy totiž obsahuje od 40 do 80 g cukru, to znamená 8-16 kostek cukru. Šťávy jsou navíc zbaveny téměř veškeré vlákniny, neobsahují bílkoviny ani tuky, a proto jsou pro tělo velmi rychlým a rychle vstřebatelným zdrojem cukrů. Vzhledem k vysokému glykemickému indexu (schopnosti rychle zvýšit krevní cukr) můžete navíc po pár hodinách očekávat vlčí hlad nebo chuť na sladké. 

 

Zahoďte předsudky o mražené zelenině 

Začali jste držet dietu s blížící se zimou a přemýšlíte, jestli to byla správná volba v tomto období? Čerstvá zelenina je drahá a mražená není plnohodnotná? 

Nenechte se mýlit. Těžko říct, kde se vzal mýtus, že mražená zelenina je podřadnou potravinou vhodnou pouze pro lenochy, kteří se nechtějí obtěžovat se sháněním čerstvých potravin. Častý mýtus je i to, že se ke zmrazování používá méně kvalitní zelenina, která se nehodí pro čerstvý prodej. Právě naopak – zelenina, která je zamrazovaná, musí být na vrcholu zralosti a v té nejlepší kvalitě. 

Je třeba si uvědomit, že v zimních měsících ani čerstvá zelenina není tak úplně čerstvá. Mnohdy je dny a často i týdny transportována a skladována a vystavována teplotním změnám. Během tohoto procesu samozřejmě ztrácí obsah vitamínů, antioxidantů a dalších biologicky aktivních látek. Na druhou stranu ke zmrazování zeleniny dochází do několika málo hodin po sklizni. Zelenina si tak uchová nutriční hodnoty ze dne, kdy byla sklizena a nedochází ke ztrátám cenných látek jako při dlouhodobém uskladňování čerstvé zeleniny. Zmrazování totiž ve skutečnosti patří mezi nejšetrnější způsoby konzervování potravin. Zahoďte proto své předsudky a pochutnejte si například na dušených fazolkách na česneku. 

 

 


Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli