Menu

Low carb není dieta, je to životní styl!

12. 6. 2022
5 minut čtení

Plánujete zhubnout a být zdravější? S tím vám nízkosacharidové stravování opravdu pomůže. Jenže pokud se poté vrátíte do stejných kolejí, ve kterých jste stáli před zahájením diety, vrátíte se velmi rychle i ke své původní váze, případně zdravotním obtížím. Toto platí nejen u nízkosacharidové diety, tak i u všech ostatních. Některé diety jsou časově omezené, třeba ketonová, kterou byste neměli bez přestávky držet déle než 14 týdnů. To u low carb neplatí. Proč? Pojďme se na to společně podívat.

Low carb – kvalita potravin s důrazem na vlastní zdraví

Nízkosacharidové stravování je životní styl, který je zaměřený na omezení zejména vysoce zpracovaných sacharidů a na kvalitu potravin, které jíte. Dnes už dávno neplatí, že takové potraviny, případně polotovary nemůžete koupit s ohledem na jejich nezdravé složení a vše si musíte chystat doma. Na trhu najdete prodejny a eshopy, které se zaměřují právě na zdravé nízkosacharidové stravování.

Zelenina hraje prim

Stejně jako u každého stolu, který je správně a zdravě prostřený nechybí zelenina, neměla by chybět ani ve vašem jídelníčku. U nízkosacharidového stravování je alfou a omegou. Myslete na to, že talíř by měl být minimálně z poloviny plný zeleniny a na jeho zbytku pak kvalitní bílkovinu a tuky. Pozor ale, některé s některými druhy zeleniny opatrně. Některé druhy mají totiž sacharidů velké množství (více dočíst se můžete zde).

Bez bílkovin to nepůjde

Při nízkosacharidové dietě je velmi důležitý příjem kvalitních bílkovin. Nebojte se masa – ať už to budou ryby, hovězí, vepřové, drůbeží nebo jiné druhy. Výborné pro nízkosacharidovou dietu jsou i vejce, která si dokážete připravit na spoustu způsobů. Jestli se můžeme přimluvit, vybírejte maso i vajíčka z dobrých, ideálně lokálních a udržitelných chovů.

Zdravé tuky

Dlouho nám bylo vtloukáno do hlav, že tuky ve stravě jsou špatně. Že nejhorší, co pro své tělo můžeme udělat, je jíst máslo, nedej bože sádlo. Doby se ale naštěstí změnily a dnes už víme, že zdravé tuky jsou pro tělo důležité. Nebojte se používat oleje. Pro low carb stravu je vhodný olivový, kokosový nebo avokádový. Nemusíte se ale bránit ani slunečnicovému nebo řepkovému. Skvělým zdrojem zdravých olejů jsou i ořechy. Zde si opět dávejte pozor na ty s vyšším obsahem sacharidů – třeba kešu. Arašídy při tomto typu stravování vynechejte úplně.

Nízkosacharidová dieta a sladkosti

Spousta lidí se bojí, že s low carb dietou si už nebudou nikdy moci smlsnout na ničem sladkém. Opak je ale pravdou. Když se naučíte z čeho a jak péci, zjistíte, že cukr a sacharidy pro to opravdu nepotřebujete. Klasickou mouku lze nahradit ořechovými moukami, cukr pak sladidly. A čokoláda? I ta se smí. Buď hledejte alternativy k té klasické, jen v nízkosacharidové podobě. Nebo si dejte hořkou. Pro low carb se hodí všechny, které mají více než 70% podíl kakaa. Ale i tady platí, nic se nemá přehánět.


Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli