Menu

Hřejivé zimní keto polévky

5. 2. 2020
7 minut čtení

Říká se, že únor je jedním z nejdepresivnějších měsíců v roce. Už několik měsíců je chladno a sluníčko člověk vidí jen zřídka. Pro toto počasí jsou ideálním doplňkem našeho jídelníčku hřejivé syté polévky. Představujeme vám recepty na pět skvělých netradičních polévek.

Polévka z máslové dýně

  • 1 velká máslová dýně
  • 2 brambory
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 velká mrkev
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • lžíce tymiánu + na ozdobu
  • sůl, pepř

Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím si dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky, stejně tak i brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Dýni i brambory vysypte na plech, řádně osolte (dýně potřebuje hodně soli), opepřete a přidejte 2 lžíce olivového oleje. Pečte do měkka, 25 minut.

Mezitím ve velkém hrnci na mírném ohni roztavte máslo a zbývající lžíci olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, celer, mrkev a vařte cca 7 až 10 minut, dokud nezměknou. Osolte, opepřete a vsypte tymián. Přidejte opečenou dýni a brambory a vlijte kuřecí vývar. Vařte 10 minut a poté rozmixujte ponorným mixerem. Dochutit můžete smetanou. Podáváme zdobené tymiánem.

Chřestová polévka

  • 800 g chřestu
  • 2 lžíce másla
  • 0,5 l kuřecího vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • pažitka nebo kopr na ozdobu 

Ve velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte prolisovaný česnek a nechte minutu rozvonět. Přidejte chřest nakrájený na centimetrové kousky. Směs osolte, opepřete a opékejte dozlatova asi 5 minut. Poté přidejte vývar, přikryjte a nechte vařit 10 až 15 minut, dokud chřest nebude měkký. Stále by ale měl být pěkně zelený. Poté rozmixujte dohladka, přilijte smetanu a lehce prohřejte. Ochuťte solí a pepřem a dozdobte bylinkami.

Květákovo-slaninový krém

  • 1 květák
  • 4 plátky slaniny, nakrájené na centimetrové kostičky
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stonky celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 dcl 33% smetany
  • Sůl, pepř, tymián 

Ve velkém hrnci na mírném ohni opečte slaninu, dokud není křupavá, odlijte přebytečný tuk (ponechte jen cca 2 lžíce).  Poté do hrnce přidejte cibuli, mrkev a celer – vše nakrájené na kostičky. Dochutíme solí a pepřem. Vařte do měkka asi 5 minut. Přidejte česnek a nechte 1 minutu opékat. Přidejte tymián a na kostičky nakrájený květák. Přilijte vývar a smetanu a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte vařit, dokud květák nezměkne. Bude to trvat asi 15 minut. Dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ozdobte kousky pečené slaniny.

Tomatovo-avokádová polévka

  • 1 avokádo
  • 500 g rajčat
  • 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce avokádového oleje
  • Sůl a pepř

Předehřejte troubu na 210°C. Na plech rozprostřete rajčata pokrájená na kostky a nasekaný česnek. Pokapejte je olejem, osolte, opepřete a pečte půl hodiny. Poté směs přeneste do mixéru, přidejte avokádo a celou směs rozmixujte dohladka. Poté přelijte do hrnce, přidejte kuřecí vývar a prohřejte a případně dochuťte bylinkami. Polévka je skvělá také zastudena.

Italská polévka s mletým masem a cuketovými nudlemi

  • 500 g mletého masa, příp. kvalitní klobásy
  • 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • Plechovka loupaných rajčat
  • 2 lžíce protlaku
  • ½ červené papriky
  • ½ cibule
  • 2 střední cukety
  • Olivový olej
  • Bazalka, oregano, sůl, pepř

Na dvou lžících olivového oleje opečte mleté maso a vařte, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Toto bude trvat asi 10 minut. Přidejte rajčata, protlak, vývar a bylinky. Osolte a opepřete a nechte vařit na mírném ohni.  Mezitím, co se polévka vaří, nakrájejte papriku a cibuli na kostičky a na trošce oleje opečte dozlatova. Poté přidejte do polévky a nechte ji vařit dalších 40 minut.

K polévce si připravte cuketové nudle: cuketu umyjte, osušte a vydlabejte středovou část se semínky – tu nebudete potřebovat. Nudle můžete připravit více způsoby – ideální je pomocí škrabky typu julienne. Pokud nemáte, pomoci si můžete i klasickou škrabkou na brambory a nožem. Poté nudle vhoďte do polévky a nechte ještě chvíli provařit.

Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a čerstvě nastrouhaným parmezánem.


Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli